2013. október 3., csütörtök

dö big justin timberlake cikksorozat - part 2 - justin solo: he gave us sexy back


végre! itt a bombajó cikksorozat második része!!44!!!!4!4négy

az utórezgések
tehát ott tartottunk, hogy az 'n sync 2002-ben "ideiglenes szünetet" jelentett be a boybandezésben (WE WERE ON A BREAK!) - ez legfőképp justin szólótörekvéseinek volt köszönhető, illetve úgy érezte, hogy kiéggett. aaww.. igazából csak 2007-ben, lance mondta ki hivatalosan, hogy ők akkor most már tényleg feloszlottak. több, mint 50 millió eladott lemez, 3 album, a celebrity-világturné és számtalan díj után A FIÚBANDA nem készült több szívfacsaró lemezt kiadni egy ideig. (szomorú év ez a fiúbandák történetében: a black and blue (2000) album után a BSB is ebben az évben jelentette be, hogy szünetelnek.)


via - backstreet boys, grammy 2002. FEJEK. 

2003-ban még a hírek szerint még el akartak kezdeni egy új albumon dolgozni, de ebből nem lett semmi. később még egy-két jótékonysági koncertre összeálltak, de a 2010-es The collection című best of album volt az utolsó kiadvány, újdonságok nélkül. sajnos lekéstem a cikkel az aktualitást: augusztusban már azt susogták, hogy az MTV video awards-ra ismét összeáll egy szám erejéig az 'n sync, és ez meg is történt: nem úgy, mint a take that, ők tényleg csak a móka kedvéért álltak össze (nyilván ehhez semmi köze nem volt annak, hogy justin 3. szólóanyaga épp, hogy elkészült, és indul a giga világturné...).

via mashable - a srácok átveszik justinnal az egyik díját (vagy video of the year - mirrors, best editing - mirrors, vagy a speckó Michael Jackson Video Vanguard Award az talán?!)

az első - justified (full album)
de maradjunk még 2002-ben: justinnak ebben az évben már meg is jelent az első szólóanyaga justified címmel (tudjátok, ennek a borítóján néz ki úgy, mint ryan phillippe :)
képes bizonyíték:


innen és innen

justin a nyálpopból kicsit jobban az RnB felé igyekezett nyitni, nem véletlen, hogy az album producerei között volt timbaland és a the neptunes is (pharell williams, korunk egyik zenei szuperhősének együttese, legutóbbi nagy dobása ugye a szexistavideós blurred lines robin thicke-kel és a get lucky a daft punkkal. van a srácnak érzéke a slágerekhez, no.), de belekontárkodott a förtelmes p. diddy és mario winans is (ezt ismerhetitek tőle, nagyjából egyslágeres énekes srác). ja, és egy szinte ismeretlen énekesnő, bizonyos janet jackson is vokálozik az albumon; magát az albumot azonban maga justin írta. 
turnézni is indult az egyesült államokba, méghozzá az ugyanígy 2002-ben új albummal, a stripped-del jelentkező christina aguilerával, akivel még a mickey mouse clubból ismerték egymást. érdekes, hogy a turné előzenekara a black eyed peas volt (akikhez 2000-ben csatlakozott csak fergie, majd ilyen felállásban készítették el az elephunk albumot 2003-ban. ennek az óriásslágerében és a bandának áttörést jelentő dalban, a where is the love?-ban közreműködött justin). 2003-ban már egyedül indult turnéra, és közben a meki I'm lovin' it jingle-jét is felénekelte mellékesen. e turné állomásainak nagy része európai, bár van 1-2 usa-beli és ausztrál is.


the sexiest tour on earth - via

a justified albumon vannak justin máig is legnépszerűbb (és tök szexi - bár a következőalbum szexibb, ez vitathatatlan) slágerei: a többszörös díjnyertes cry me a river, a like i love you, a senorita és a rock your body is. az albumot a kritikusok és a rajongó lányok is egyöntetűen pozitívan fogadták - nem véletlenül, hiszen justinék elég jól keverik a fogyasztható popot a nem bling-blinges RnB-vel, kihagyták a béna autotune-t, lehet rajta sírni is, de főleg táncolható, énekelhető és nagyon szexi, mint justin maga. egyszóval látszik belőle, hogy akik összerakták, tehetséges srácok. 
az én kedvencem az albumról a második single-ként kiadott cry me a river (MINDEN BIZONNYAL egyedül vagyok ezzel), amibe justin beleírta a britney-vel való szakítás fájdalmas emlékét (bár ezt volt, hogy tagadta), ami miatt szegény jól lehet sajnálni. a klipben és a producálásban is részt vett timbaland, és van benne szinti, gregoriánra hajazó dallamok, fájdalom és szexi, szomorúszemű justin. sikerrecept! és forgatott hozzá egy klipet francis lawrence rendezésében, aki dolgozott britney-vel is, és olyan filmeket rendezett azóta, mint a constantine, a legenda vagyok és mostanában az éhezők viadala-sorozat. nyertek is vele több videódíjat.





a super bowl és a filmek

ahogy az első részben szó volt róla, justin 2004-ben fellépett janettel a super bowl half time show-jában, és a végén (véletlenül?) letépte a janet mellét takaró ruharészt, 140 millió tévénéző szeme láttára. később mindketten bocsánatot kértek, justin persze még bocsánatot is úgy kér, hogy azóta a "wardrobe malfunction" mint fogalom bevonult a poptörténelembe. ki is tiltották volna őket a 2004-es grammy átadóról, ha nem kérnek bocsánatot, és hát szomorú lett volna otthagyni a két grammyt (legjobb férfi popszám - cry me a river és legjobb popalbum - justified), amit az öt jelölésből díjra váltott...
ekkoriban kezdett jobban a filmek felé fordulni következő album helyett, és a 2005-ös edison után (ami nem vert különösebben nagy visszhangot annak ellenére, hogy morgan freeman és kevin spacey voltak a filmben a partnerei) 2006-ban kijött az alpha dog, ami egy jól sikerült, fiatal srácokról (meg drogokról és fegyverekről) szóló film, amiben justin egy naiv, béndzsa srácot játszik, meglepetésre nagyon jól. a filmbe rengeteg népszerű színészt gereblyéztek össze, játszik benne Emile Hirsch, Olivia Wilde, Amanda Seyfried, Sharon Stone és Bruce Willis is.

justin karakterben - innen

ugyanebben az évben kijött a káosz birodalma és a lánc című két filmje is, utóbbiban morgan freeman és cristina ricci mellett játszik. 2007-ben pedig a harmadik shrekben ő volt artie, fiona unokatesójának a hangja.
és ne felejtsük, hogy 2001-ben ő játszotta elton this train don't stop there anymore című számához forgatott klipben magát a fiatal elton johnt. MENŐ. 

justin a klipben és elton a valóságban (azaz a múltban) - innen

mindeközben, még 2003-ban justin összejött cameron diazzal, akivel 2006-ig jártak - ekkor került be justin zenei vendégként a saturday night live-ba, ahol azóta is szokott vendégeskedni és hülye jelenetekben részt venni. később a vicci bad teacher című filmben játszottak együtt, két évvel ezelőtt.

innen

a második - FutureSex/LoveSounds - mindig csak a szex (full album)
 
2006-ig kellett várni a második szólóalbumra, ekkor érkezett a FutureSex/LoveSounds. ekkorra justin már az idióta boyband - fiatalsrác dizájnról rég átállt a férfiasabb, elegánsabb vonalra, elkezdett zakókat és kalapokat viselni, végleg levágatta a haját, és mivel a zene sem volt többé a nyálpop, a közönség már jóval szélesebbé vált, mint az 'n sync, vagy akár az első szóló idején. az albumot ismét timbaland producálta, de ez már nem olyan szigorúan popRnB, mint a justified. közreműködött többek között will.i.am a black eyed peas-ből, és a legendás producer, rick rubin is (elképesztő bandákkal dolgozott együtt, ő a def jam kiadó egyik alapítója, jelenleg náluk van rihanna és kanye west, hogy csak két produkciót említsek), plusz énekel snoop dogg is a lemezen például. 

ezen az albumon szerepel a sexyback, a my love és a what goes around... comes around is (és a személyes kedvencem, a damn girl - itt szuperszexi élő sztriptíz verzió. ezen a dalon tisztán kitapintható a justin által az albummal kapcsolatban többször emlegetett prince-hatás). a futuresex/lovesounds-ot a rolling stone magazin 46.-ként válogatta be a kétezres évek legjobb albumai közé - ezzel justin végleg kilépett a boyband-volt-énekese státuszból, és rendes, valamirevaló szólóénekessé és dalszerzővé vált.


ekkor szakított cameron diazzal, a what goes around... comes around klip kapcsán pedig hírbe hozták scarlett johannsonnal, de a kapcsolatot mindketten tagadták. a klip egy majd' tízperces kisfilm, amit samuel bayer rendezett (aki többek között nirvana, manson, garbage, blink 182, green day, cranberries és smashing pumpkins klippekért és dokumentumfilmekért felelős). ezzel a klippel is elvitt egy mtv video díjat két jelölésből.




de hogy a harmadik albummal és a többi kispajtásával mi történt ezután, azt csak a következő részből tudhatjátok meg...



Nincsenek megjegyzések: