2016. október 7., péntek

a 005-ös lista a 007-esekről


ezek a leges-legfaszább bond-dalok szerintem. mivel nekem bond brosnan és a 90-es évek, ezért a nagy kedvenceim ebből a korszakból valók. persze tagadhatatlan, hogy régebben azért eléggé menő előadók csapatták a bulit, tom jones-tól shirley bassey-ig, azért őket nem hagynám ki.
érdekes módon a 90-es évek eléggé pazar volt bond-dalok szempontjából.

egyébként itt van egy szuper-remek összeállítás a dalokból, egy sokkal részletesebb listával.
van benne duran duran, tom jones, gladys night, és egy csomó olyan dal, amikor még nem slágereket írtak eladásra, hanem filmzenéket, szuperek egyébként. érdemes bele-bele hallgatni a régiekbe.
mondjuk hogy adele a 2., azzal egyáltalán nem értek egyet, azzal meg végképp, hogy sam smith hóttunalmas dala egyáltalán a listán van (pedig én igazán szeretem a fiút, de ez egy elhibázott dalocska lett).
ez pedig a rolling stone magazin összeállítása. miért szereti mindenki ennyire a skyfallt?! :/



5. jack white és alicia keys - another way to die: 2008
nem egy klasszik bond-dal, illetve inkább úgy mondom, hogy erősen érződik rajta white lenyomata, mert ezt ő írta és producálta, és ez persze szuperjó. bond-dalként nem aratott nagy sikert, pont azért, mert ez egy jack white dal, nem bond theme.





4. shirley bassey - diamonds are forever: foreveeer forever foreveeeeer 1971
hestegennyikeh. A bond dal. shirley ezen kívül '64-ben a goldfingert énekelte (zseni az is), és '79-ben a moonraker theme-dalát is. az is eléggé patent.







3. tina turner - goldeneye: It's a gold and honey trap 1995.
mit mondhatnék mást: tina. a dalt bono (BLŐ) és the edge írták neki, és a 17. bond filmhez készült.






2. garbage - the world is not enough: a robbanó shirley 1999.
jó, elfogult vagyok, imádom a  garbage-ot. a dalt a bond-dalok házi szerzőgárdája írta egyébként, és külön vették fel  a sávokat és a zenekari részt európa különböző városaiban, míg a garbage a version 2.0-val turnézott, majd vancouverben készült a final verzió, mert jogi okok miatt amerikai stúdióban nem rögzíthették (érdekes).





1. sheryl crow - tomorrow never dies: martinis, girls and guns 1997.
a dal az 1997-es, 18. bond-filmhez, a holnap markában címűhöz készült. sheryl hangja tökéletes, iszonyúan illik a dalhoz, ami pedig szuperül van megírva, remek szöveggel.
a dalt 12 pályázó közül választották ki, közöttük volt pl. a pulp is, ami azért kemény. az ő daluk is (help the aged címen) felkerült a soundtrackre.  k.d. lang - surrender című dalát is felhasználták végül az end krediteknél, ez volt a 4. olyan bond film, ahol a két dal a film elején és végén nem egyezik.






madonna majdnem belekerült, de nem. egy top 10-be lehet beraktam volna. mondjuk az sem egy klasszik szimfonikus bond-nyitó, hanem popszám, de nem rossz.




Nincsenek megjegyzések: